top of page

Ozýva sa bolesť. Za kým ísť?

Ortopéd či fyzioterapeut? Za kým ísť? Koho navštíviť?

Bolesť pohybového aparátu môže byť nepríjemným a obmedzujúcim problémom, ktorý môže mať rôzne pričiny. Tie riešia aj rôzny špecialisti. Ako sa v nich vyznať? Kedy nám pomôže ortopéd? Kedy fyzioterapeut?


Fyzioterapeut

Fyzioterapia je pomerne nová disciplína v našom regióne a preto neprekvapí, že veľa ľudí si nevie predstaviť ako im fyzioterapeut vie pomôcť. Fyzioterapeut, narozdiel od maséra, je vyskokoškolsky vzdelaný zdravotnícky pracovník, ktorého úlohou je vrátiť Vás k plnohodnotnému životu a práci. Pomáha riešiť problémy s pohybom, ktoré vznikli ako dôsledok životného stýlu, ale aj po úrazoch, preťaženiu či po operácii. “ Na začiatku rehabilitácie prejde pacient ako prvé vstupnou diagnostikou zameranou na jeho problém. Následne je samotná rehabilitácia cielene zameraná na odstránenie bolesti, uvoľnenie zvýšeného svalového napätia, zvýšenie rozsahu hybnosti a v neposlednom rade rieši samotnú príčinu vzniku daného problému. Rehabilitačná terapia využíva prvky ako mäkkých a manuálnych techník, tak aj mobilizáciu, ďalej rôzne cielené rehabilitačné metódy a tiež aj fyzio pomôcky na obnovu funkčnosti. Je vhodná pre dospelých pacientov, či už starších alebo pracovne aktívnych ľudí, ktorí majú zafixované nesprávne každodenné strerotypy. Pre ľudí po zlomeninach alebo operáciách pre správne a rýchle vrátenie sa do každodenného života bez obmedzení. Rovnako je vhodná aj pre deti, ale u nich pôsobí hlavne ako prevencia, na vytvorenie svalového korzetu a tym predchádzať závažnejším problémov v dospelosti. „Vysvetľuje hlavná fyzioterapeutka zariadenia MediPark, dipl. fyzioterapeutka Mgr. Kristína Vargová


Chirurg – Ortopéd

Chirurg sa podľa definície zaoberá diagnostikou a liečbou úrazov a iných ochorení. Samotná chirurgia je však veľmi široký pojem. Delí sa ďalej na špecializácie podľa časti tela ktorej sa venujú. Máme cievnych chirurgov, kardio chirurgov, plastických či rekonštrukčných chirurgov. Chirurgická špecializácia, ktorá sa zaoberá problémom s pohybovou sústavou je ortopédia. Pri novovzniknutých ťažkostiach by vyšetrenie u ortopéda nemalo byť prvotným – vstupným vyšetrením. Pacient má byť spočiatku vyšetrený všeobecným lekárom, resp. pediatrom, ktorý by mal stanoviť pracovnú diagnózu a odoslal pacienta do špecializovanej ambulancie. “V ambulancii ortopéda diagnostikujeme a liečime prakticky všetky stavy a úrazy pohybového aparátu ako degeneratívne ochorenia, traumy a zlomeniny či športové úrazy. Vieme indikovať a aplikovať optimálne ortopedické pomôcky a zmiernovať akútnu bolesť aplikáciou liečiv.” ozrejmil MUDr. Ali Varahram, ortopéd v zdravotníckom zariadení MediPark.


Pre pacienta je nalepšou voľbou zariadenie, kde fyzioterapia a ortopédia sú navzájom prepojené a pacient môže benefitovať z ich úzkej spolupráce. Ortopéd vie, kedy pacientovi pomôže kolega fyzioterapeut a naopak. Vedia navzájom prepojiť možnosti ich špecializácie tak, aby pacient mohol prejsť procesom navrátenia sa k plnohodnotým fukciám čo najefektívnejšie a najrýchlejšie.


bottom of page