top of page

Bolesť chrbta spôsobená poškodenými platničkami?

Medzistavcová platnička je hmota, ktorá sa nachádza medzi stavcami chrbtice a umožňuje nám pohyb. Poškodenie platničky môže byť spôsobené z rôznych dôvodov, napríklad úrazom, zlým držaním tela, opakovanou neprimeranou a jednostrannou záťažou alebo nevhodnými stereotypmi pohybu. Tieto faktory spôsobujú svalovú dysbalanciu a následkom toho je poškodenie platničky.


Poznáme viac stupňov poškodenia platničky a to bulging, čo považujeme za ranné štádium, protrúzia, extrúzia a sekvestrácia platničky, čo je najhorší možný scenár. Ak už dôjde k vyklenutiu jadra platničky, najčastejšie sa to prejavuje tlakom na okolité nervy vystupujúce z miechy. Tu sa okrem bolesti chrbtice pridružujú symptómy ako bolesť vyžarujúca do končatín, tlak na hrudníku, znecitlivenie alebo dokonca až nehybnosť končatín.


Týmto problémom vieme ľahko predísť. Aby sme chrbtici uľavili od záťaže je potrebné mať pevné chrbtové a brušné svalstvo. Musíme sa vyhýbať jednostrannej záťaži. Pri sedavej práci si robte časté prestávky na krátké vyťahovanie svalov a precvičenie sa. Pre ukážku správneho cvičenia navštívte fyzioterapeuta.

bottom of page