top of page

Chybné držanie tela

Správne držanie tela, je základom pre zachovanie zdravej chrbtice. Mnoho ľudí sa sťažuje na bolesti, vytvorené blokádami, avšak nemusia mať súvislosť s degeneratívnymi zmenami, ktoré nastávajú vekom.



Zlé držanie tela môže prispievať ku rade problémov s pohybovým systémom, od bolesti krčnej a spodnej časti chrbtice, až po bolesti hlavy. V niektorých prípadoch môže spôsobiť i migrény. Po prevencii je dôležité dbať na správne a vzpriamené sedenie a pravidelné naťahovanie.


Vzhľadom na fakt, že postupne od manuálnej práce v pohybe, v stoji, prechádzame ku ,,práci sedavej“ sa aj naše telo mení, skracuje. Na prvý pohľad to tak nepríde, ale pri sedení naša chrbtica trpí najviac. Naše telo je stavané skôr pre pohyb a preto môže byť statické zaťaženie pre ľudský organizmus neprirodzené. Jedným z najčastejších problémov je nesprávny sed v dôsledku zle nastaveného pracovného miesto (stolička, PC), alebo aj bežné ležanie na gauči.


Spravíme si malú názornú ukážku. Skúste si zobrať jeden prst na ruke a natiahnite ho, vydržte v ťahu aspoň minútu. Je vám to príjemné ? Predstavte si, že vaša chrbtica je pri nesprávnom sede v napätej predklonenej pozícií celý deň. Od momentu, ako sa zobudíte, idete si umývať zuby až po moment, keď si večer ,,pohodlne“ sadnete do kresla a pozeráte televíziu. Celý deň v podstate v predklone. V tomto zaťažení zvyšujete svalové napätie, ovplyvňujete dýchanie, napätie svalov hrudníka, môžete ním dokonca zvyšovať psychickú a fyzickú únavu a tým pádom sa zhoršuje výkon a koncentrácia.


Vedeli ste, že si môžete čiastočne pomôcť aj sami ?

· drieková opierka na stoličku, prípadne do auta

· nastavenie PC do úrovne očí, pokiaľ máte notebook, viete si ho jednoducho podložiť napríklad knihou, alebo krabicou a pridať externú klávesnicu

· strečing chrbta

· striedanie vzpriameného a ochabnutého sedu v niekoľkých opakovaniach

bottom of page